Koruyucu ve önleyici diş hekimliği; tüm sağlık hizmetlerindeki gibi diş hekimliğinde de temeldir. Asıl hedef dişlerin ağızda sağlıklı bir şekilde tutulabilmesidir. Zamanla oluşabilecek sorunlar korucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde önlenebilir. Fakat problemler varsa mevcut problemler tedavi edilir ve tedavinin başarısını sürdürmek hedeflenir. 6 ayda bir ön diş hekimi kontrollerini mutlaka her birey gerçekleştirmelidir. Bu kontrollerin amacı ortaya çıkabilecek ciddi sorunların erkenden önlenmesi olacaktır. Örnek vermek gerekirse; yetişkin bir hastada diş ara yüzünde bir öürük tespiti yapıldığında küçük bir tek yüzlü dolguyla bu sorun çözülebilir. Eğer tedaviye geç kalınırsa bu çürük diş belki çekime bile hastayı götürebilir. Çekim olmasa bile ağrılı bir işlem olan kanal tedavisi ile de durum sonuçlanabilir. Her türlü erkenden fark edip tedavi etmekten zararlı çıkılan bir durum söz konusudur.
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları
Koruyucu ve önleyici diş hekimliği uygulamalarından önce ilk olarak ağız sağlığı düzeltilmelidir. Ağız sağlığını ve hijyenini kötü etkileyen durumlar ortadan kaldırılmalı ve tedavi edilmelidir. Hekim tarafından işlemler tamamlanır ve sonrasında tedavi hastaya emanet edilmektedir.
Fissur Sealent (Fissur Örtücü) Uygulamaları
Fissur Sealent Koruyucu
Flor Vernik ve Jel Uygulamaları
Bakteri Plak Boyamaları
Çürük Riski Testi
Diş sıkma şikayetlerinin takibi (Plak tedavisi sert veya yumuşak) gibi uygulamalar koruyucu hekimlik alanında ön plana çıkan uygulamalar arasındadır. Ek olarak çapraşık dişlerde uzun vadede oluşabilecek çürükler ya da eklem problemleri de hesaba katıldığında; ortodontik tedaviyi bir koruyucu olarak saymak mümkündür.